Ik ben opdrachtgever, wat betekent het voor mij?
Op 1 januari 2026 gaat de nieuwe Cao voor Uitzendkrachten in. Een cao waarin grote veranderingen staan, waaronder gelijkwaardige beloning voor alle uitzendkrachten. Hieruit volgt dat een uitzendkracht gelijkwaardig beloond moet worden als een vaste medewerker in een gelijke of vergelijkbare functie bij de opdrachtgever.
Wat betekent dit voor mij?
Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het aanleveren van alle arbeidsvoorwaarden richting de uitzendonderneming. Pas dan kan namelijk de gelijkwaardige beloning worden vastgesteld. En dan hebben we het ook echt over alles. Van vakantiedagen en een dertiende maand, tot een budget voor zonnepanelen en sportschoolabonnementen.
Om gelijkwaardige beloning voor de uitzendkracht vast te stellen, moet de uitzendonderneming weten wat de waarde is van de arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever waar de uitzendkracht werkt. Een uitzendonderneming vraagt dit daarom altijd uit. Helaas zijn niet alle arbeidsvoorwaarden even makkelijk op waarde te schatten. Waar dit lastig is, kan het zijn dat de uitzendonderneming met jou wil kijken hoe de waarde kan worden bepaald.
Wettelijke verplichting voor de opdrachtgever
Het is goed om te weten dat het aanleveren van alle arbeidsvoorwaarden voor opdrachtgevers wettelijk verplicht is. Dit komt uit de Waadi. Gelijkwaardig belonen is lastig uit te voeren als niet alle arbeidsvoorwaarden bekend zijn. Een uitzendonderneming kan simpelweg niet aan de slag zonder deze gegevens. Dus naast je eigen wettelijke plicht, help je uitzendondernemingen ook met het goed en op tijd vaststellen van een arbeidsvoorwaardenpakket. Daarnaast kijkt de uitzendonderneming of de uitvraag volledig en duidelijk is ingevuld. Het kan zijn dat je contactpersoon terugkomt met vragen.
Verandert er iets in je arbeidsvoorwaardenpakket? Ook dit geef je meteen door aan de uitzendonderneming. De verandering kan namelijk impact hebben op de totale waarde van de beloning die voor de uitzendkrachten onder aan de streep minimaal gelijk moeten zijn.
Gelijkwaardigheid biedt kansen
De nieuwe cao brengt grote veranderingen en werk met zich mee voor de uitzendsector. Dat uitzendkrachten straks gelijkwaardig worden beloond als vaste medewerkers in gelijke of vergelijkbare functies, is een belangrijke en grote stap. Gelijkwaardigheid op de werkvloer zorgt niet alleen voor meer rechtvaardigheid, maar ook voor meer vertrouwen, betrokkenheid en werkplezier. Als opdrachtgever draag je zo bij aan een eerlijke arbeidsmarkt én een sterk werkgeversimago. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen telt – ongeacht de contractvorm.
Veelgestelde vragen
We vinden het fijn als je – ook al ben je geen lid van ABU of NBBU – toch je vraag met ons deelt. Dit kan door het contactformulier in te vullen. Als de vraag vaak binnenkomt, voegen we deze toe aan de Veelgestelde vragen pagina. Houd deze pagina dus goed in de gaten.
Ja, de SETU is het webformulier nu aan het ontwikkelen. Naar verwachting publiceren we het formulier in augustus 2025 op wijzerbelonen.nl. Voor nu kun je gebruik maken van de Standaard Uitvraag Gelijkwaardig Belonen-pdf.
De cao-teksten van de nieuwe Cao voor Uitzendkrachten 2026 die vind je op de websites van ABU (opent in nieuw tabblad) en NBBU (opent in nieuw tabblad). Wijzerbelonen.nl gaat alleen over het onderdeel gelijkwaardig belonen.