Standaard uitvraag
Standaard uitvraag gelijkwaardig belonen
Op deze pagina download je de standaard uitvraag gelijkwaardig belonen. Deze standaard uitvraag is ontwikkeld door de ABU en de NBBU en is zorgvuldig opgesteld met hulp van experts. De standaard helpt om gestructureerd alle arbeidsvoorwaarden bij de opdrachtgever op te vragen. Verder helpt het ook om tijd te besparen, fouten in de beloning te beperken en zorgt voor een gelijk speelveld in de sector.
Op deze website wordt de gelijkwaardige beloning van de uitzendkracht uitgebreid toegelicht. Niet alleen staat hier stap voor stap uitgelegd hoe de gelijkwaardige beloning van de uitzendkracht kan worden vastgesteld, ook worden hier alle onderdelen uit de standaard uitvraag uitgelegd. Het is aan te raden om wijzerbelonen.nl bij het invullen van de standaard uitvraag bij de hand te houden.
Digitaal webformulier vanuit SETU
In augustus 2025 komt er een webformulier beschikbaar vanuit SETU. Zodra deze beschikbaar is, vind je hem terug op deze website. Voor nu vragen we je om bovenstaand pdf te gebruiken.
Cao-gespecialiseerde marktpartijen ontwikkelen tooling
In Nederland zijn verschillende marktpartijen die arbeidsvoorwaarden verzamelen, bijhouden en beschikbaar stellen voor de meest voorkomende inleencao’s in onze sector. Zij zijn nu bezig met het ontwikkelen van tooling speciaal voor het versimpelen van de uitvraag van arbeidsvoorwaarden bij opdrachtgevers. Hiermee kunnen uitzendondernemingen straks via een digitaal portaal alle arbeidsvoorwaarden uitvragen bij de opdrachtgever. Deze tooling sluit ook aan bij de aankomende veranderingen in wet- en regelgeving.
De ABU en NBBU zijn met vier van deze partijen in goed overleg om te komen tot standaardisatie in de uitwisseling van gegevens. Zodat niet iedere keer opnieuw alle informatie doorgegeven hoeft te worden. Het maakt daarin niet uit welke uitzendondernemingen samenwerken met welke opdrachtgevers én met welke systemen er gewerkt wordt. Met de volgende partijen zijn we tot afspraken gekomen: Inlenersbeloning.com (opent in nieuw tabblad), Caoloon.com (opent in nieuw tabblad)/Inlenersportaal.com (opent in nieuw tabblad), CAOWijzer (opent in nieuw tabblad) en Brightmine (opent in nieuw tabblad).
Deze afspraken komen erop neer dat:
- ze de tooling baseren op het standaard uitvraagformulier dat is gemaakt door de ABU en de NBBU. Hiermee kunnen uitzendondernemingen alle arbeidsvoorwaarden opvragen volgens de nieuwe Cao voor Uitzendkrachten, die ingaat op 1 januari 2026
- hun software wordt aangepast aan de SETU-standaard. Daardoor kunnen arbeidsvoorwaarden automatisch verwerkt worden én opnieuw gebruikt worden als ze al eerder zijn doorgegeven
- voor opdrachtgevers en uitzendondernemingen zonder abonnement op de software de mogelijkheid er is om eerder doorgegeven arbeidsvoorwaarden terug te zien. Ook kunnen ze een digitaal bestand opnieuw gebruiken. Dat kan gratis of tegen betaling, dat bepalen de marktpartijen zelf.
- ze bieden hun tooling met korting aan voor leden van de ABU en NBBU. Hoe groot die korting is, bepalen de aanbieders zelf op basis van hun eigen prijsmodel.
ABU en NBBU blijven de komende periode in contact met deze partijen en communiceren de verwachte tijdslijnen naar hun leden.




